Acht Haspengouwse gemeenten gaan ‘De boer op’

21 april 2022

Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en acht Haspengouwse gemeenten zetten in op korte keten en lokale vermarkting door de organisatie van boerenmarkten.

Landbouwcultuur

Het Haspengouwse landschap is een productief agrarisch landschap waarin de teelten, producten en gastronomie voor een unieke culinaire streekidentiteit zorgen. De rijke bodem en landbouwcultuur hebben in sterke mate de geschiedenis van Haspengouw mee bepaald en geven nog steeds geur en kleur aan de regio. Haspengouw was niet voor niets dé graanschuur en het oudste fruitlandschap van Europa.

Eerlijke prijzen

“Via lokale boerenmarkten willen we producten recht van bij de boer aan de man brengen. Op die manier is er een rechtstreekse band tussen producent en consument. Door rechtsreeks bij de boer te kopen kan de landbouwer eerlijke prijzen aanrekenen voor zijn producten”, aldus An Digneffe, directeur van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

De boerenmarkten worden tijdens het oogstseizoen vanaf april elke week – op woensdag, zaterdag en zondag – georganiseerd in een van de volgende Haspengouwse gemeenten : Alken, Bilzen, Borgloon, Heers, Kortessem, Tongeren, Sint-Truiden en Wellen. Je vindt de data, locaties en alle info op www.deboerop.be. Wie zelf wat aan te bieden heeft, kan zich op de site aanmelden als standhouder. Met de website hoopt men de standhouders een breder publiek te kunnen aanbieden en de familiale landbouwbedrijven een gezicht te geven.