Menu

Aardappelbrancheorganisatie Belpotato.be opgericht

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Om de werking in de aardappelketen te versterken, hebben Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgapom, Fiwap en Fédération Wallonne des Agriculteurs (FWA) de handen in elkaar geslagen en Belpotato.be vzw opgericht, de brancheorganisatie voor de Belgische aardappelteelt en -handel.

Patrick Dieleman

De sector staat voor belangrijke uitdagingen, onder meer ten gevolge van het verdwijnen van enkele belangrijke gewasbeschermingsmiddelen, maar ook door de scherpere bemestingsnormen en de klimaatverandering.

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker riep bij de voorstelling van Belpotato.be op om samen verder te gaan dan de code Laruelle uit 2005 en een aantal type-standaardcontracten uit te werken om de transparantie in de sector te verbeteren. Het initiatief moet ook toelaten om te spreken met één krachtige stem, en om met oplossingen te komen voor collectieve vraagstukken, onder meer via gericht onderzoek.

“Met de oprichting van Belpato komen we in een nieuwe fase, waarbij een slimme aansturing van de keten niet alleen een economisch voordeel voor alle partners in de keten moet opleveren, maar ook moet resulteren in minder impact op de omgeving. Dat is waar we allen samen moeten voor gaan, zodat we samen de toekomst van de aardappelsector hier in België veiligstellen”, aldus Sonja De Becker.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: