Menu

Aanleg van bloemenstroken zit in de lift

Terug naar Actualiteit
Sector: 
De aanleg van bloemenstroken in agrarisch gebied, door landbouwers die een beheerovereenkomst afsluiten met de Vlaamse Landmaatschappij, zit in de lift. De totale oppervlakte in Vlaanderen bedraagt 191 hectare. ...

Vlaamse Landmaatschappij

Alleen al in 2019 kwamen er maar liefst 160 hectare bloemenstroken bij en dat is een pak meer dan voorbije jaren. "Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit want de bloemen trekken heel wat insecten aan zoals bijen, die bovendien zorgen voor een betere bestuiving van de landbouwgewassen", aldus de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in een persbericht.

De maatregel zit de laatste jaren in het algemeen in stijgende lijn en is vooral bij Limburgse landbouwers populair. Alleen al dit jaar zijn er in Limburg 159 bloemenstroken bijgekomen. Vooral in de streek van de Vallei van de Zwarte Beek (Beringen) is de maatregel populair.

Dat is goed nieuws want de bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze versterken de biodiversiteit doordat ze bijen en vlinders aantrekken en voorzien van extra voedsel. Daarnaast zijn de bloemenstroken ook gunstig voor de landbouw zelf. De bijen zorgen immers voor een betere bestuiving van de gewassen en heel wat insecten die op de bloemen afkomen zijn natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld de bladluis.

Op de percelen waar de bloemen zijn ingezaaid mag niet worden bemest en mogen geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De grond is dus niet geschikt voor economische opbrengsten. Via de beheerovereenkomsten krijgen landbouwers dan ook een vergoeding om deze maatregel in te passen in hun bedrijfsvoering. 

Een mogelijke verklaring voor het toenemende succes van de bloemenranden is dat de voorwaarden om zo’n overeenkomst af te sluiten met de Vlaamse Landmaatschappij versoepeld zijn en dat er door de bedrijfsplanners van de VLM ook actiever op wordt ingezet. Zo moet de bloemenstrook vanaf 2019 niet meer aangrenzend zijn aan een houtkant, bos, heg, zandweg maar mag die op een afstand van maximum 200 meter liggen (zuidoost-zuidwest georiĆ«nteerd).

De aanleg en het onderhoud van bloemenstroken valt onder de beheerovereenkomst perceelsrandenbeheer, waaronder ook de meer populaire maatregel 'Aanleg en onderhoud van een gemengde grasstrook' valt (zie tabel 1).

Recent is de Vlaamse Landmaatschappij ingestapt in het Interregproject Beespoke, waar in verschillende demogebieden het effect van bloemenranden op de bestuiving en de biodiversiteit gemonitord zal worden.

 

 

Deel deze pagina: