Menu

Aangifte beverschade

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Regio: 
Voor landbouwers kan de aanwezigheid van bevers heel wat kopzorgen betekenen. Help mee om schade door bevers in kaart te brengen.

Machteld Steensels, regioconsulent Boerenbond

De bever is bezig aan een opmars in Noord-Limburg. Dit beschermde zoogdier is niet alleen een erg vernuftige en harde werker. Voor heel wat landbouwers brengt hij ook kopzorgen met zich mee. Zijn bouwwoede kan lokaal het risico op overstromingen doen toenemen, en hier en daar worden gewassen aangevreten die dicht bij zijn territorium groeien.

Vergoeding

Bij de getroffen landbouwers is er een groot scepticisme ten aanzien van de mogelijkheden tot schadevergoeding. Niet alleen is er een minimumfranchise van 250 euro, voor vraatschade moeten bovendien eerst preventieve maatregelen getroffen worden op eigen kosten. Ook de tijd die het verzamelen en aangeven van de bewijslast via het e-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos vereist, is voor heel wat landbouwers een niet te onderschatten drempel.

Doe zeker een aangifte

Als we een realistisch beeld van de beverschade in kaart willen brengen, dan is aangifte noodzakelijk. De watering Het Grootbroek, Agrobeheercentrum Eco² en Boerenbond – alle partners binnen het Leaderproject ‘Samenwerking tussen bevers en landbouwers in Noord-Oost Limburg’ – willen op deze wijze het beleid informeren en aansporen tot een betere afstemming op de noden van het terrein. We roepen dan ook op om schadegevallen binnen de provincie Limburg aan te geven via watering Het Grootbroek, Hilvenstraat 6, 3640 Kinrooi; bever@wateringhetgrootbroek.be of telefonisch via 089 46 39 86.

Consulenten

Deel deze pagina: