Menu

Aandacht voor duaal leren

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker bracht samen met Lieven Boeve (directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen) en Frank Baert (KU Leuven, voorzitter Vlaams partnerschap Duaal Leren) een bezoek aan het Vrij Agro- & Biotechnisch Instituut VABI in Roeselare.

Patrick Dieleman

Een belangrijk aandachtspunt was het opstarten van duaal leren, een nieuwe onderwijsvorm waarbij leerlingen twee dagen op school combineren met drie dagen opleiding in het werkveld. Ze krijgen daarbij een beperkte vergoeding, maar de nadruk ligt vooral op opleiding. De ‘werkgever’, dat kan zowel de bedrijfsleider als een ploegbaas zijn, moeten een opleiding volgen voor mentor binnen de 3 maanden na hun erkenning.

Begeleider Frederic Boudry (links, foto hierboven) getuigde samen met Pepijn (rechts), een leerling die gestart is met de opleiding zevende beroeps Tuinbouw in het systeem duaal leren. Pepijn vertelde dat hij zeer graag leert met zijn handen. “De praktijk op school was goed, maar niet voldoende voor mij. Als je voor duaal leren kiest, moet je daar goesting voor hebben. Wie het ziet als een manier om aan de schoolbanken te ontsnappen heeft volgens mij niet de juiste instelling om de opleiding succesvol af te ronden.”

Frederik schetste de ervaringen. De school startte 2 jaar geleden met een proefproject, maar is nu echt gestart met vier leerlingen, allemaal in de richting Tuinaanleg. Boudry vertelde dat de school vrij vlot bedrijven vindt in de sector tuinaanleg, maar niet in de landbouw. In het gesprek daaromtrent kwam vooral naar voren dat de landbouwers in de regio nog te weinig werk hebben op hun bedrijf om iemand drie dagen per week nuttige werkzaamheden te laten bijbrengen. Sonja De Becker signaleerde dat dit anders is in andere regio’s van Vlaanderen.

Nadien bezocht de groep het praktijkbedrijf voor de afdeling Dierenzorg van VABI.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: