Menu

Aandacht voor de bodem

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Op 5 december, door de FAO uitgeroepen tot Wereldbodemdag, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de bodem. Bodems zijn essentieel voor het overleven van de mens. We hebben bodems nodig om voedsel te telen, om biomassa voor bio-energie en vezels voor kleding en de industrie te produceren. De Vlaamse bodems behoren tot de vruchtbaarste ter wereld en dankzij ons gunstige klimaat geven ze ook hoge opbrengsten.

Bodems bevatten organische koolstof. Die is nodig voor een goede bodemkwaliteit. Dankzij voldoende organische koolstof warmen bodems in de lente sneller op, hebben ze een betere structuur, zijn ze beter te bewerken, kunnen ze meer water vasthouden en bieden ze weerstand aan erosie. De koolstof in de bodem is ook essentieel voor het klimaat. In bodems zit wereldwijd dubbel zo veel  koolstof opgeslagen als in de lucht. Extra koolstof in de bodem zorgt voor minder CO2 in de lucht. Als er meer water wordt opgeslagen, is er een grotere buffer tijdens lange droge periodes. Bij zware neerslag zal het overtollige water sneller draineren, wat overstromingen tegengaat. Ook zorgen begroeide bodems in een bebouwde omgeving voor afkoeling tijdens hittegolven.

Effect van niet-kerende grondbewerking in de bodem

Heel wat instanties in ons land doen onderzoek en proeven rond alles wat de bodem te maken heeft. In de proeven van het KBIVB, het Bieteninstituut, die we in augustus bezochten, leverde een diepe niet-kerende grondbewerking (NKG) net onder de ploegzool (28-30 cm) steeds betere resultaten dan een ondiepe bewerking. Het is wel belangrijk om deze grondbewerking uit te voeren in droge omstandigheden, dus best tijdens de zomer. In het foto-album hieronder krijg je meer uitleg.

  • Een diepe bewerking met de decompactor in het voorjaar geeft een dubbel beeld. De bovenste laag ziet er behoorlijk uit, maar daaronder is de bodem uitgedroogd. Daardoor zijn er op de plekken waar de tanden passeerden zeer grote holtes te zien en sporen van versmering. Op die plaatsen kunnen de jonge bietjes vertakken, waardoor geen rechte wortel wordt gevormd.

  • Ook waar vorig jaar tijdens de zomer gedecompacteerd werd, kan je hier en daar nog sporen van de tanden zien, maar er werden minder holtes gevormd.

  • In de geploegde bodem komen plaatselijk nesten met organisch materiaal voor. Daar zit veel lucht en dit materiaal kan geen water opslaan. Dat effect liet zich dit jaar zien tijdens de droogte. Ploegen is wel de beste keuze wanneer het weer maar enkele dagen gunstig is, omdat de bodem daardoor sneller opdroogt.

 

Deel deze pagina: