‘1 job op 3 op de schop’: Limburgse mandatarissen krijgen uitleg

12 mei 2022

In Limburg werden op 27 april in Sint-Truiden en op 29 april in Meeuwen twee wake-upcalls georganiseerd.

De Limburgse ketenpartners nodigden bij Jo Herbots Meat Products in Sint-Truiden en bij Altez in Meeuwen mandatarissen uit van het gemeentelijke, provinciale, Vlaamse en federale niveau. Ze werden uitgebreid geïnformeerd over de impact van het stikstofbeleid. De getuigenissen van landbouwers en ondernemers uit de toeleverings- en verwerkingsindustrie maakten het voor de mandatarissen heel concreet.

Zo klaagde CEO Johan Colpaert van Altez aan dat op innovatief vlak veel mogelijk is om de stikstofuitstoot de reduceren maar dat de overheid hiervoor geen inspanningen doet. Varkenshouder Marc Ceyssens wees op de psychische druk die landbouwers moeten ondergaan doordat ze telkens worden afgeschilderd als vervuilers terwijl het stikstofdossier niet gaat over vervuilers maar over de hoeveelheid stikstof dat elke soort natuur nodig heeft en kan verdragen.

Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van BCZ, rekende voor dat de zuivelsector nu maar een zelfvoorzieningsgraad in Vlaanderen heeft van 109%. “Bij de minste tegenvaller zijn we nu al niet meer zelfvoorzienend voor zuivelproducten.”