jnjn
hbhb
bhbh
bhbh
bhhb
jnjn
hbhb
Minder regelgeving, eerlijkere prijzen en meer rechtszekerheid
jnjn

Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen verzamelen deze middag aan de Graankaai in Roeselare. Een stoet van tractoren vormde een krachtig protest van boeren die onder meer de overweldigende regelgeving en het overvloedige papierwerk beu zijn. Onder meer Lut D'Hondt, ondervoorzitter van Boerenbond, sprak er de honderden landbouwers toe.

Het beleid legt een zware last op de land- en tuinbouwers, waardoor ze steeds verder verwijderd raken van hun akkers en stallen. Het aantal boeren daalt jaar na jaar, en Boerenbond stelt de vraag: "Is er nog plaats voor landbouw?"

Is er nog plaats voor landbouw in Europa?

Vanuit Europa komen regelgevingen als de habitatrichtlijn, de natuurherstelwet en de nitraatrichtlijn als een lawine op de sector af. Boeren worden overspoeld met papierwerk en worden verplicht tot extra investeringen, zonder adequate en eerlijkere vergoedingen.

Tegelijkertijd moeten ze concurreren met goedkopere importproducten die in derde landen onder veel lagere voedselveiligheidsnormen worden geproduceerd. Boeren ervaren steeds minder vrijheid, zekerheid en ruimte om hun activiteiten uit te oefenen. De vraag is dan ook: ‘Is er nog plaats voor landbouw in Europa?’.

Bron: Tom Dewanckele.

bhhb
hhb
bhhb
bhhb